Amelia van der Bent ★ Lief klein nichtje

“Wie zal Amelia zijn over 15 jaar, zodra ze haar toekomst bewust gaat vormgeven? “

Raffaella Ammazzini Work The Net

DSC_0086Waar word jij enthousiast van in je werk? Die vraag stelde ik aan 25 mensen in dit blogproject toen ik op zoek was naar een baan in de communicatie. Ik ben Raffaella Ammazzini en heb inmiddels mijn eigen baan gecreëerd als Diepgangjournalist. Wat ik doe? Je kunt mij bijvoorbeeld 'cadeau doen'. Bijvoorbeeld aan een bruidspaar. Die vraag ik dan: waarom kiezen jullie voor elkaar? Het resultaat van het gesprek en de fotoshoot krijgen zij als tekst of gedicht in boekvorm cadeau.

Vol trots stel ik een wel heel mooi mens voor: mijn nichtje Amelia. Wat doet zij hier, in deze blog? Met haar 3,5 jaar jong heeft ze nog geen benul van wat werken inhoudt. Wel houdt Amelia van tekenen, in de plassen stampen, van de glijbaan gaan, rondjes rennen, Dora en nog veel meer. Ook heeft ze al duidelijke voorkeuren en een heel eigen karakter: voor haar jonge leeftijd maakt ze de mooiste tekeningen. In haar poging om volwassen aangelegenheden te begrijpen, stelt ze heel scherpe vragen. En als ik iets niet durf moedigt ze mij aan: “Kom maar, je kan het Ravvella! Goedzoooo!” Uiteraard is ze gezegend met een goed gevoel voor humor, maar het toilet met remsporen in de speeltuin: daar gaat ze echt niet op! Creatief, leergierig, begaan, humoristisch en opgeruimd. Dat is mijn lieve, kleine nichtje.

Maar wie zal Amelia zijn over 15 jaar, zodra ze een jonge vrouw is en haar toekomst bewust gaat vormgeven? Zal ze een doener zijn of een denker? Of allebei? Weet ze wat ze wil? Gaat ze studeren? Kan ze studeren? Vindt ze gemakkelijk werk? Deze gedachten passeren weleens de revue bij tante Ravvella.

Een antwoord op deze vragen krijgen we nu niet. Wel nemen we kort een kijkje in de huidige ontwikkelingen en in de toekomst. Aukje Nauta[1] schetst een toekomst waarin werk niet meer gebonden is aan vaste contracten, waar het draait om individuele afspraken met je werkgever en waarin je doorwerkt tot je 75e. Werk gaat er ook anders uitzien: hele bedrijfsstrategieën worden nu al in beeld opgemaakt door bedrijven als Spotify[2]. Dag lange ongelezen teksten, hallo instant duidelijkheid.

Deze toekomst voor Amelia baart mij geen zorgen. Wat ik belangrijk vind voor Amelia, is dat zij zich blijft ontwikkelen en goed voor zichzelf zorgt. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat een gezonde levensstijl het welbevinden en prestaties positief beïnvloedt. Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken weet dat vast ook want hij heeft vanaf oktober 22 miljoen euro beschikbaar waarmee bedrijven hun personeel langer gezond, gemotiveerd en goed inzetbaar moeten houden[3]. En de SP wil dat kinderen 3 uur per week gymles krijgen[4].

Toch hoop ik dat Amelia zich tijdig realiseert dat zij zelf verantwoordelijk is voor haar eigen welzijn. Dat zij beseft dat sporten of gezond eten niet alleen ‘moet’ van school, van de werkgever of om af te vallen, maar dat dit iets is wat zij zelf graag doet. Dat ze er niet ‘het beste van maakt in het leven’, maar dat ze bewuste keuzes maakt omdat ze weet dat die goed voor haar zijn en dat ze er gelukkig van wordt. Ik wens Amelia toe dat ze op die manier de juiste keuzes maakt voor een – voor haar – inspirerende carrière. Nu vindt Amelia haar geluk nog in grote regenplassen. Dat ze daar over een tijdje niet meer in staat te springen lijkt me logisch. Maar dat ze blijft vasthouden aan wat zij wil en kiest voor haar eigen geluk dat wens ik Amelia toe met heel mijn hart… en jou ook!

Ik met T-shirt dat ik van mijn collega's kreeg bij de geboorte van Amelia

Ik (tante Ravvella) met het T-shirt dat mijn toenmalige collega’s mij cadeau deden bij de geboorte van Amelia

[1] Breken met de traditie, Financieel Dagblad, 26 juni 2015

[2] Veranderen doe je met plaatjes, Financieel Dagblad, 20 juni 2015

[3] Bedrijf dat personeel fit houdt, krijgt geld, 15 juli 2015 Algemeen Dagblad

[4] Drie uur gym per week? Waar halen we de tijd vandaan? Algemeen Dagblad, 17 juli 2015

Meer weten over Amelia? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. 

WAT DOET RAFFAELLA NU? NEEM EEN KIJKJE OP HAAR WEBSITE WWW.DIEPGANGJOURNALIST.NL

Advertentie
Tagged with: , , , , ,
Geplaatst in Netwerkblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow Work The Net on WordPress.com
Sabine Schippers ★ Tekstschrijver
Work The Net Sabine Schippers Tekstschrijver
Volg mij
Spreek mij aan
%d bloggers liken dit: