10 tips ★ om te gaan voor je droombaan

10 tips om te gaan voor je droombaan Raffaella Ammazzini Work The Net Diepgangjournalist 5
RaffaellaMijn naam is Raffaella Ammazzini en ik zocht werk als communicatiemedewerker. Daarom startte ik een netwerkproject waarbij ik mensen interviewde over enthousiasme in hun werk. Dit project bracht mij geen communicatiebaan maar wel het besef: ik word diepgangjournalist!

Waar word je gelukkig van in je werk? Die vraag stelde ik aan 25 mensen over wie ik ging bloggen in mijn zoektocht naar werk. Gedurende het project ben ik die vraag ook aan mezelf gaan stellen. Kan ik in die leuke baan van communicatiemedewerker wel alles van mezelf kwijt? Nee, niet alles: ik wil mensen interviewen en hun betekenisvolle verhalen opschrijven. Daarom benoem ik mezelf tot diepgangjournalist. En dat is mijn droombaan.

Iedereen heeft een droombaan voor ogen. Maar lang niet iedereen hééft die baan ook echt. Ben jij bereid om te doen wat nodig is om te gaan voor je droombaan? Lees deze 10 tips.

1. Rotbanen bestaan niet
10 tips om te gaan voor je droombaan Raffaella Ammazzini Work The Net Diepgangjournalist 1
“Ik heb echt een rotbaan!” Dat hoor je niet vaak zeggen. Of toch wel? Een rotbaan bestaat niet. De baan die jij niks vindt, vindt een ander geweldig. Zelf zou ik moeiteloos weer achter de kassa gaan werken bij Albert Heijn. Maar vakkenvuller word ik echt niet! Een rotbaan kan dus alleen gebaseerd zijn op jouw mening. Luister daarom naar jezelf en baseer jouw baankeuze op wat jij wilt. Want jouw droombaan is van jou.

2. Het kan gewoon
Misschien denk je nu al: “ja hoor, mijn droombaan vinden. Makkelijk gezegd en zo cliché!” Dat is zo. Maar wil jij weten wat je gelukkig maakt in werk? Stel je dan open en denk wees positief. Gebruik je creativiteit! Heb je een leuke baan voor ogen maar is dat echt on-mo-ge-lijk? Kijk dan wat wel kan. Moet je goedkoper gaan wonen om gelukkig te zijn in een andere baan? Dat kan gewoon!

3. Wat is jouw droombaan?
Ja, wat wil je nou? Weet je wat je wilt, maar is het lastig te bereiken? Wil je zoveel dat je niet meer weet wat je moet
doen? Of heb je een leuke baan maar weet je dat het beter kan? Zorg dat je kunt benoemen wat jouw droombaan is. Kom je er zelf niet uit? Ga naar een loopbaancoach. Geen geld? Praat met je vrienden, win advies in, kijk op internet. Misschien ken je een coach in opleiding die jou wil helpen? Maar vooral: luister naar jezelf. Wat wil jij echt? Focus.

10 tips om te gaan voor je droombaan Raffaella Ammazzini Work The Net Diepgangjournalist 24. Volg je hart
Luister naar je gevoel, volg je hart. Merk je dat je gaat stralen als je met anderen praat over wat jij wilt? Word je enthousiast en ga je harder en zelfverzekerder praten? Voel je in alles dat dit is wat jij wilt? Ben je bereid om alle mogelijke obstakels te overwinnen om te doen wat jou gelukkig maakt? Dan is dit jouw droombaan.

5. Omarm kritiek
Zodra jij de keuze hebt gemaakt om voor jouw droombaan te gaan, zal je zien dat iedereen een eigen mening heeft. Dat is prima. Ga jezelf niet verdedigen, jij weet waarom je deze keuze maakt. Integendeel: vráág om kritiek. Luister naar wat de ander te zeggen heeft en vraag door. Omarm de kritiek en doe er je voordeel mee.

10 tips om te gaan voor je droombaan Raffaella Ammazzini Work The Net Diepgangjournalist 76. Stel doelen
Doelen stellen als je je hart volgt? Ja dat kan. Die droombaan komt niet vanzelf. Wil je je ontwikkelen? Een opleiding volgen of met iemand meelopen? Heb je geld nodig? Of gewoon connecties? Word je ZZP’er en ga je een ondernemingsplan schrijven? Schrijf voor jezelf op wat jouw subdoelen zijn voor het bereiken van je hoofddoel: die geweldige baan.

7. Doe wat nodig is
Nu heb je je doelen gesteld. Dat maakt het een stuk makkelijker om actie te ondernemen. Doe wat nodig is om je doelen te bereiken. Verdiep je bijvoorbeeld in opleidingen, ontwikkel je, ga crowdfunden, schrijf je ondernemingsplan en maak gebruik van je netwerk!

8. Je doet het samen
Jouw netwerk is een onuitputtelijke bron van kennis en expertise. Praat met je vrienden, met je collega’s of met de schoonmaker over wat je gaat doen. Iedereen ‘kent wel iemand die…’ en is bereid mee te denken en te helpen. Dat zou je andersom toch ook doen?

10 tips om te gaan voor je droombaan Raffaella Ammazzini Work The Net Diepgangjournalist 89. Zorg goed voor jezelf
Dit klinkt misschien als een cosmeticareclame maar het is hartstikke waar. Als je 3 nachten in de week laveloos in de kroeg hangt, wordt het lastig om je te richten op je toekomst. Dat begrijpen we allemaal. Goed voor jezelf zorgen geldt voor alle aspecten van je leven. Dus pak je rust, eet gezond, sport, leid een regelmatig leven en ontspan. Doe dit en merk dat het je leven positief beïnvloedt: je voelt je sterker, bewuster en zelfverzekerder. Je bent in staat om keuzes te maken die je gelukkig maken. Misschien zeg je je ‘rotbaan’ op en ga je voor jouw droombaan!

10. Ja maar…
…wat als het niet lukt? Je droombaan is (nu) niet voor jou weggelegd. Wat dan? Dat is even rot. Dus? Laat je je schouders hangen of heeft deze ervaring jouw leven verrijkt? En wat betekent dat trouwens, ‘als het niet lukt’? Dat betekent: je bent er wel voor gegaan!

En nu?
Je hebt net een paar minuten van je leven besteed aan het lezen van dit artikel. En nu? Wat ga jij doen?

Ik weet wat ik ga doen! Wil je meer weten? Neem dan contact met mij op.

10 tips om te gaan voor je droombaan Raffaella Ammazzini Work The Net Diepgangjournalist 10

Advertentie
Tagged with: , , , , , ,
Geplaatst in Geen categorie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow Work The Net on WordPress.com
Sabine Schippers ★ Tekstschrijver
Work The Net Sabine Schippers Tekstschrijver
Volg mij
Spreek mij aan
%d bloggers liken dit: