Pauline Stadhouders ★ Verliesbegeleider en Orthopedagoog

Beroep: Verliesbegeleider en Orthopedagoog bij de Levensboom Delft
www.delevensboomdelft.nl
Linkedin

“Het gaat mij erom iets belangrijks te doen. Daar haal ik mijn voldoening uit”

DSC_0506

DSC_0086Waar word jij enthousiast van in je werk? Die vraag stelde ik aan 25 mensen in dit blogproject toen ik op zoek was naar een baan in de communicatie. Ik ben Raffaella Ammazzini en heb inmiddels mijn eigen baan gecreëerd als Diepgangjournalist. Wat ik doe? Je kunt mij bijvoorbeeld 'cadeau doen'. Bijvoorbeeld aan een bruidspaar. Die vraag ik dan: waarom kiezen jullie voor elkaar? Het resultaat van het gesprek en de fotoshoot krijgen zij als tekst of gedicht in boekvorm cadeau.

Verliesbegeleider. Niet een beroep waarvan je als kind denkt: dat wil ik later worden. Pauline Stadhouders is verliesbegeleider en heeft haar eigen onderneming de Levensboom Delft. Zij begeleidt en ondersteunt kinderen, jongeren en volwassenen bij rouw, ziekte en verlies. Jarenlang heeft Pauline gewerkt als oncologieverpleegkundige en orthopedagoog. Die ervaring komt mooi samen in haar baan als verliesbegeleider.

Toch vraag ik mij af hoe Pauline tot die keuze is gekomen. ‘Mijn moeder overleed 10 jaar geleden. 2,5 jaar later overleed mijn vader. Toen is de omslag gekomen: wat is nou echt belangrijk? Waar ga ik voor? Ik kwam erachter dat het in een carrière helemaal niet belangrijk is om te verdienen en winst te maken. Het gaat mij erom iets belangrijks te doen en daar voldoening uit halen. De diepzinnige zaken in het leven, die boeien mij. Bijvoorbeeld bij mensen die ernstig ziek zijn. Zij zijn vaak heel sterk. Dat inspireert me enorm.’

Moet je ook niet heel sterk zijn om dagelijks zware gesprekken te voeren? ‘Ik luister graag naar de verhalen. Bijvoorbeeld als mensen ernstig ziek zijn zie je heel erg dat ze de verhalen van vroeger weer omhoog halen. Kinderen raken mij omdat ze heel echt zijn en vaak ook erg wijs.’ Pauline onthoudt uit de gesprekken duidelijk niet alleen de verdrietige verhalen. Dat neemt niet weg dat haar cliënten vaak te maken hebben met rouw. ‘Het gevoel bij wat niet meer is en wat niet meer terug komt. Dat is rouw. Dan heb je echt afscheid moeten nemen. Dit gebeurt niet alleen bij de dood. Ook bij bijvoorbeeld een geadopteerd kind of een ziekte die je toekomstbeeld verandert. Het is een proces dat ieder op zijn eigen manier ondergaat. Ik vind het zelf ook belangrijk om dat zo te laten, je mag het op je eigen manier doen.’

Dit sluit mooi aan op wat Pauline over zichzelf zegt op haar website: ze biedt veiligheid en warmte. Volgens mij heeft ze zelfkennis, want na een dag bij haar thuis zou ik haar precies zo omschrijven. Erg fijn om met iemand te zijn die bedachtzaam is, maar je het idee geeft niet te oordelen. Iemand met wie je kunt lachen en gelijk de diepte in gaat. Ik voelde me helemaal ontspannen en op mijn gemak bij Pauline. Precies zoals zij zich voelt in haar werk.

‘Eigenlijk vind ik mijn vak het belangrijkste en het leukste. Het liefst ben ik daar 100% mee bezig. En dan bedoel ik niet alleen de gesprekken, maar ook het voorbereiden, evalueren en bespreken met collega’s. Nu ben ik als eigen ondernemer mijn zaak aan het opzetten: een website, folders maken, alles is dan nog nieuw voor mij. In het begin denk ik dan: oh, dat kan ik niet, hoe ga ik dit aanpakken? Als het dan is gelukt vind ik het wel heel erg leuk. Met zo’n website bijvoorbeeld, denk ik: was dit alles? Ik kan er nog een bouwen!

Wil je meer weten over Pauline Stadhouders? Neem dan contact met haar op. 

WAT DOET RAFFAELLA NU? NEEM EEN KIJKJE OP HAAR WEBSITE WWW.DIEPGANGJOURNALIST.NL

Advertentie
Tagged with: , , , , , ,
Geplaatst in Netwerkblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow Work The Net on WordPress.com
Sabine Schippers ★ Tekstschrijver
Work The Net Sabine Schippers Tekstschrijver
Volg mij
Spreek mij aan
%d bloggers liken dit: