Robert Elsing ★ Menselijke Ondernemer

Beroep: Fotograaf
Beroep: Motivational Speaker
Boek: Commerciële Intelligentie
www.robertelsing.nl 

“Ik vind dat we de plicht hebben om alles eruit te halen wat erin zit”

DSC_1403-2

DSC_0086Waar word jij enthousiast van in je werk? Die vraag stelde ik aan 25 mensen in dit blogproject toen ik op zoek was naar een baan in de communicatie. Ik ben Raffaella Ammazzini en heb inmiddels mijn eigen baan gecreëerd als Diepgangjournalist. Wat ik doe? Je kunt mij bijvoorbeeld 'cadeau doen'. Bijvoorbeeld aan een bruidspaar. Die vraag ik dan: waarom kiezen jullie voor elkaar? Het resultaat van het gesprek en de fotoshoot krijgen zij als tekst of gedicht in boekvorm cadeau.

Begin dit jaar vertelde ik aan vriendin Debbie Helaha dat ik mij naast mijn reguliere werk wilde ontwikkelen in de fotografie. Daarom kreeg ik van haar het boek Commerciële Intelligentie van Robert Elsing. Zijn boek geeft inzicht in zelfstandig ondernemen voor creatievelingen: fotografen, journalisten, stylisten. Volgens mij heeft iedere ondernemer baat bij het lezen van Roberts boek. Met mooie voorbeelden en treffende, heldere tips laat Robert zien hoe je jezelf in de markt positioneert. Zonder een opdringerige verkoper te zijn. Mijn enthousiasme over het boek is zo groot, dat ik het standaard tevoorschijn tover als ik een ondernemer spreek.

Ik merk dat het voor veel ondernemers lastig is om klanten binnen te halen. Vaak weten ze niet hoe dit moet, ze richten zich liever alleen op hun vak. Of ze verliezen klanten door de crisis. Dit overkwam Robert. ‘In 2012 kwamen minder opdrachten binnen omdat veel tijdschriften stopten. Toen dacht ik: goh, ik adviseer mijn vrienden altijd hoe je succesvol kunt zijn als freelancer. Nu gaat het slecht bij mij. Wat deed ik ook alweer zo goed? Dat heb ik toen voor mijzelf weer eens op een rij gezet. Een bevriende uitgever las mijn aantekeningen, vond het interessant en bood mij aan het uit te geven.’

In zijn boek las ik dat Robert in het begin van zijn carrière grote opdrachten binnenhaalde, terwijl hij nog geen idee had hoe hij zo’n opdracht moest uitvoeren. Dan huurde hij een ervaren fotograaf in als assistent. Dat vind ik nou lef. ‘Ik heb het helemaal niet beschouwd als heel veel lef hebben. Ik ben in de fotografie gerold omdat ik iemand ontmoette die voor tijdschriften schreef. Verhalen maken, mensen ontmoeten, ik werd enthousiast voor zijn wereld. Dat wilde ik heel graag. Ik vind ook dat we een soort plicht hebben om alles eruit te halen wat erin zit. Het verbaast me dat heel veel mensen dat niet doen, die zou ik graag wakker schudden.’

Robert noemt zichzelf een mensenmens. ‘Ik heb veel mode gefotografeerd. Maar mijn modefoto’s zijn heel vaak een soort modische portretten omdat het mij om de persoon gaat en niet om de kleren. Ik ken modefotografen die modellen kleerhangers noemen, afschuwelijk vind ik dat. Ik wil samen met anderen het beste uit onszelf, de situatie of het leven halen. Dat is mijn basismotivatie. Dan maakt het ook niet meer uit of ik iemand portretteer, een boek schrijf voor ZZP’ers of een lezing geef.’

Robert staat erom bekend dat hij mensen op hun gemak stelt. ‘Omdat ik zo’n mensenmens ben, sturen opdrachtgevers mij mensen die niet gewend zijn gefotografeerd te worden. Die mensen gaan met een beter gevoel over zichzelf en een mooie foto de deur uit. Dat is voor mij veel leuker dan het fotograferen van een bekende Nederlander of een model. Hoe ik mensen op hun gemak stel? Vooral door mezelf te zijn. Het is misschien raar om van jezelf te zeggen maar ik ben behoorlijk authentiek en ontwapenend.’

Tijdens het interview kon ik het even niet plaatsen. Wie is Robert dan echt? Nu besef ik me dat het mijn eigen hokjesdenken was. Een vakman die menselijk en zakelijk tegelijk is, dat kan toch niet? Dat kan dus wel. Dat geldt trouwens niet alleen voor Robert, maar voor iedere ondernemer. En dat zie je terug in zijn boek!

Wil je meer weten over Robert Elsing? Neem dan contact met hem op.

WAT DOET RAFFAELLA NU? NEEM EEN KIJKJE OP HAAR WEBSITE WWW.DIEPGANGJOURNALIST.NL 

Advertentie
Tagged with: , , , , , ,
Geplaatst in Netwerkblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow Work The Net on WordPress.com
Sabine Schippers ★ Tekstschrijver
Work The Net Sabine Schippers Tekstschrijver
Volg mij
Spreek mij aan
%d bloggers liken dit: