Roland Verhagen ★ Netwerker

Beroep: Clustercommandant bij Brandweer Hollands Midden
Beroep: Officier van Dienst in de parate dienst bij Brandweer Hollands Midden
Linkedin

“Investering in het menselijke contact is onmisbaar”

DSC_1321

DSC_0086Waar word jij enthousiast van in je werk? Die vraag stelde ik aan 25 mensen in dit blogproject toen ik op zoek was naar een baan in de communicatie. Ik ben Raffaella Ammazzini en heb inmiddels mijn eigen baan gecreëerd als Diepgangjournalist. Wat ik doe? Je kunt mij bijvoorbeeld 'cadeau doen'. Bijvoorbeeld aan een bruidspaar. Die vraag ik dan: waarom kiezen jullie voor elkaar? Het resultaat van het gesprek en de fotoshoot krijgen zij als tekst of gedicht in boekvorm cadeau.

Dat ik met veel plezier bij de brandweer heb gewerkt is niet onopgemerkt gebleven. Dit heeft geleid tot een groot brandweernetwerk waar Roland Verhagen deel van uitmaakt. Hij is clustercommandant bij Brandweer Hollands Midden. Maar wij kennen elkaar met name van even een praatje maken. Over zijn kinderen, ontwikkelingen binnen de organisatie, of over mijn loopbaan. Dat heet netwerken en is precies de reden dat Roland aanbood om mee te werken aan mijn netwerkproject.

‘Ik ben zelf niet zo van blogs lezen. Maar ik vond het leuk dat je deze andere manier van communiceren bent gestart. Bij het IFV ben ik pas begonnen met een talentmanager programma. Uitgangspunt daarbij is dat je kijkt naar kwaliteiten in plaats van beperkingen. Het gaat erom dat je dingen doet waarbij je in je kracht staat en dat je daarmee resultaten kunt behalen. Dit vind ik goed aansluiten op de invalshoek die jij hebt gekozen om werk te vinden. Als ik jou kan helpen richting een nieuwe functie dan vind ik het leuk om eraan mee te werken.’

Roland weet er alles van hoe het is om werkloos te zijn. ‘Ik kwam vol ambitie van school en werd beperkt door zaken als te weinig ervaring. In de huidige tijd is dit voor starters ook weer van toepassing. Het informele circuit is het sterkste circuit om aan een baan te komen. Er komen altijd mensen via via een organisatie binnen. Daarom is het belangrijk om in gesprek te gaan met anderen. Zo kun je kenbaar maken wat je doet en zoekt. Dat is een betere manier dan 100 sollicitatiebrieven versturen.’

Gelukkig is het met Roland helemaal goed gekomen en kan hij veel kwijt in zijn werk. ‘Mijn uitdaging ligt niet in de beheersmatige organisatie. Ik ben echt van nieuwe dingen ontwikkelen, omgaan met onzekerheid en vooruit denken. Daar word ik scherp van. Dit doe ik onder andere door met collega’s bezig te zijn met de toekomst van de brandweerorganisatie: wat doen we en waar willen we heen? Ik krijg ook energie van interactie, mensen ontmoeten, in contact treden en gezamenlijk in projectgroepen zitten. Als Officier van Dienst ben ik meer operationeel bezig, maar dan is het ook mooi om mijn bijdrage te leveren aan een incident.’

Ik zei al dat Roland en ik regelmatig een praatje maakten. Hij noemt zichzelf een netwerker en tijdens het schrijven van deze blog besef ik dat dat inderdaad zo is. ‘Investering in het menselijke contact is onmisbaar. Dat wordt bij veel bedrijven gedaan met netwerkborrels, lunches en teamuitjes. Dit kun je veel meer integraal benaderen, door bij de buren te kijken en via internet of intranet te laten zien wat mensen drijft. Als je mag kiezen tussen het lezen van een artikel over bezuinigingen of een artikel waarin de Directeur iets van zijn persoonlijkheid laat zien. Welke kies jij dan?’

Wil je meer weten over Roland Verhagen? Kijk dan op zijn LinkedInprofiel

WAT DOET RAFFAELLA NU? NEEM EEN KIJKJE OP HAAR WEBSITE WWW.DIEPGANGJOURNALIST.NL

Advertentie
Tagged with: , ,
Geplaatst in Netwerkblog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Follow Work The Net on WordPress.com
Sabine Schippers ★ Tekstschrijver
Work The Net Sabine Schippers Tekstschrijver
Volg mij
Spreek mij aan
%d bloggers liken dit: